Cukiernia „PEREŁKA” zastała założona w sierpniu 2007r. przez mistrza cukierniczego Marcina Warzecha. Początkowo szefostwo objęła żona Alina natomiast w roku 2009 cukiernia została przepisana na Marcina Warzecha.

Obecnie produkcja obejmuje cukiernictwo, lodziarnię i piekarnictwo.

Od samego początku istnienia zajmujemy się produkcją wyrobów cukierniczych. Oferta produkowanych wyrobów ulega ciągłym zmianom. Cały czas opracowujemy nowe receptury. Nasza oferta posiada ponad 220 pozycji wyrobów cukierniczych takich jak: torty, ciasta drożdżowe, drożdżówki, ciasta biszkoptowo-tłuszczowe, pierniki, kruche wyroby z ciasta parzonego, bezowego i półfrancuskiego. Wprowadzamy ciągle nowości aby przyciągnąć klienta i być konkurencyjną firmą. Staramy się być na bieżąco z obecnymi trendami w dziedzinie smaku i sztuki dekoracji wyrobów cukierniczych np. torty o różnych kształtach, foto-torty oraz torty z żywymi kwiatami.

Docenianą przez wielu klientów, jakość i unikalny smak naszych wyrobów osiągamy dzięki połączeniu nowoczesnych metod wytwarzania i tradycyjnym recepturom w powiązaniu z najnowszymi trendami, dobremu przygotowaniu i umiejętnościom pracowników oraz wysokiej jakości surowców używanych w produkcji.

Z początkiem roku 2012 uruchomiliśmy piekarnię a w kwietniu roku 2013 poszerzyliśmy działalność o produkcję lodów rzemieślniczych gałkowych.

Produkujemy szeroką gamę tradycyjnych wyrobów piekarniczych – pieczywa pszennego, razowego, żytniego, pieczywa w różnych rodzajach i smakach. W produkcji chlebów wykorzystujemy zakwas naturalny.

Nasze lody wytwarzamy w sposób rzemieślniczy, co pozwala nam na kontrolę jakości produktów oraz procesu produkcji. Naczelną zasadą w produkcji lodów jest stosowanie tylko naturalnych składników jak mleko, śmietana, cukier, owoce. Bazę uzupełniają, zgodnie z konkretnymi recepturami, najwyższej jakości produkty takie jak orzechy, kawa, czekolada lub polewy.

Firma systematycznie zwiększa swój udział w rynku nawiązując nowe kontakty z odbiorcami, otwierając własne punkty sprzedaży, a w obecnych zwiększanie obrotu dzięki dostosowaniu oferty do istniejących potrzeb rynku takich jak ciasta o wysokich walorach smakowych, niskiej zawartości tłuszczu i , cukru czy zróżnicowanej cenie.

Obecnie prowadzimy sprzedaż detaliczną w kilkunastu firmowych punktach oraz współpracujemy z ponad 50 kontrahentami (sklepy, szkoły, restauracje).

Podstawową zasadą jaką kierujemy się w naszej działalności jest dbałość o wysoką jakość i staranność zapewniając w ten sposób zadowolenie i uznanie w oczach naszych Klientów.

Na dziś dzień osobą zarządzającą w firmie jest właściciel zakładu Marcin Warzecha, który posiada tytuł Mistrza zawodu cukiernik oraz uprawnienia do szkolenia uczniów. W 2005 ukończył Wyższą Szkołę Zarządzania Marketingowego i Języków Obcych w Katowicach o specjalności zarządzanie firmą uzyskując tytuł Magisterski. Od 1996 – 2001r. prowadził firmę transportową w której nabył doświadczenie. Nabyte umiejętności w połączeniu z studiami i wieloletnią praktyką w zawodzie w tym 5 lat na stanowisku brygadzisty, obecnie jest przydatna przy prowadzeniu własnej firmy.

Największymi osiągnięciami jak dotąd to zajęcie trzeciego miejsca w konkursie Młodych Cukierników na Śląsku oraz w 2011r podczas Wielkiej Gali organizowanej przez Izbę Rzemieślniczą w Katowicach otrzymanie tytułu: FIRMA Z PRZYSZŁOŚCIĄ.

Inwestycje w naszej firmie mniejsze czy większe są prowadzone regularnie od samego początku powstania.